LIMBAJUL TĂCUT AL CIFRELOR
„Domnu’, puteți aștepta 2 minute?” Dându-mi acordul, timpul scurs trece rapid pe măsură ce consult ultimile știri. Radiografia societății noastre prezentată de specialiști, transmite valori îngrijorătoare.
Procentele ce exprimă realitatea în domenii de larg interes, determină posibile măsuri de restabilire.
De exemplu, care ar putea fi mesajul transmis de valorile procentuale ale promovabilității într-o instituție de învățământ? 2% mai puțin decât anul precedent, ar putea trage un semnal de alarmă în ce privește tendința de scădere în ce privește instruirea. Un motiv ar fi preocuparea elevilor cu activități extrașcolare consumatoare de timp și energie cumulată cu lipsa unei motivații puternice de a munci personal. De asemenea, încurajarea concurenței poate inhiba dorința unui elev cu resurse limitate de a evolua într-un astfel mediu.
Cifrele exprimă bilanțuri triste sau îmbucurătoare.
Ce îți șoptește gândul că în portofel mai dispui doar de 2 lei? Ai fost prea cheltuitor, sau pericolul sărăciei te pândește? Prețurile mari la produsele de bază, sau calculul sumar făcut acasă nu s-a potrivit cu piața? Pot exista și avantaje mai puțin percepute ale acestei stări de fapt? evident… În cazul unui jaf, hoțul va gusta dezamăgirea prin experimentarea unui plan mârșav, dar fără beneficii. În plus, un buget mic îți crește atenția cu privire la diferența pe care o facem între necesități și mofturi.
Cifrele prezintă și valori culturale.
Paginile cărții pe care o savurezi, citind-o cu sufletul la gură, conțin o poveste interesantă. Numărul de pagini ce le-ai parcurs într-un timp atât de scurt arată că autorul a reușit să îți atragă atenția asupra subiectului tratat. Dar, dacă intriga se întinde pe lungimea a 2 volume? În timp ce șahul este sportul minții, gimnastica este sportul grației, înotul sportul tuturor mușchilor, cititul este sportul psihicului. Acest antrenament nu te consumă, ci te formează.
Cifrele conțin și avertismente.
Cuvintele exprimate de persoana care a schimbat cursul istoriei, cele două ere ale umanității fiind împărțite în raport cu perioada existenței sale, au trebuit să îi dea o lecție prietenului cu o personalitate vulcanică: „Înainte să cânte cocoșul de 2 ori…”
Ni s-a întâmplat vreodată ca o persoană să ne spună de două ori același lucru asigurându-se că l-am reținut? Aceasta arată că ne prețuiește și că ne cunoaște limitele.
Cele 2 minute până la sosirea clientului s-au scurs lent. Știrile auzite sunt un refren sâcâitor pe melodia vieții. Deși nu putem s-o schimbăm, i-am reduce sonorul, adică atitudinea față de întâmplările tragice. Sau..de ce nu… să compunem o altă melodie, adică o altă perspectivă asupra traiului.