Viața mondenă prin ochii unui taximetrist V

Bătrânii – pagini din viața societății

Comanda primită mă aduce in fața unei case modeste aflată pe o stradă din centrul orașului. Sosit la timp, observ o persoană în vârstă care se sprijină în baston. Cu răbdare și cu viteza unei benzi de produse din apropierea  casieriei unui centru comercial, femeia se apropie de portieră și mă roagă să îi deschid. Amabilă, se scuză pentru neplăcerea cauzată.  La radio, glasul redactorului care prezintă o știre ce vizează zonele cu populația cea mai îmbătrânită din țară, însoțește cadrul deja creat.

    Prin minte îmi trec fulgerător gânduri diferite. Vom ajunge și noi să simțim cum ne înfășoară vălul bătrâneții? Îi putem înțelege pe cei greu de înțeles? Împărțirea populației după vârstă în trei categorii principale – copii, adulți, bătrâni – ne arată că timpul ce trece peste fiecare dintre noi ne învinețește  traiul zilnic.

    Având considerație față de generația aflată la apusul vieții, un bărbat din vechime s-a întrebat așa: Oare nu cei în vârstă au înțelepciune și nu aduce viața lungă pricepere?

    Rămânem uimiți uneori de gândirea clară a unora dintre ei, de memoria pe care o demonstrează în timp ce își relatează propria experiență, de cunoștințele ce le dețin în legătură cu ocupația avută. Este adevărat că cei plini de vigoare nu își fac timp sa se transpună in situația lor. De aceea ,  prăpastia dintre generații se lărgește mereu. Ați încercat să fugiți pe o suprafață nisipoasă? Sau ați încercat să alergați în apă? Deplasarea greoaie în astfel de condiții te-ar face să înțelegi ce îi oprește pe sportivii  cu medalii olimpice aflați la o vârstă înaintată să alerge ca în tinerețe.

   Fiecare frunză ce cade toamna ne amintește de  experiența trăită de coroana  unei vieți plină de povești. 

   Ce îți vine în minte când afli că o zonă este mai îmbătrânită decât alta? Partea goală a paharului îți șoptește că  acolo este sărăcie, sunt case părăsite,  o perspectivă sumbră in ce privește viitorul. Partea plină a paharului arată o zonă mai puțin poluată, hrană sănătoasă, viață lipsită de stres. Deci, unghiul din care privești și așteptările pe care le ai, îți influențează alegerile.

      Totuși , înaintarea in vârstă garantează cuiva succesul? Răspunsul l-am găsit în cuvintele unui tânăr ce a asistat la schimbarea situației unei persoane influente : Vârsta în sine nu face pe cineva înțelept și nu numai cei în vârstă înțeleg ce este drept.

      Din cauza unor alegeri nechibzuite, din ignorarea unor avertismente  sau altor situații, unii semeni au simțit gustul amar  al regretului. Deși la este greu să apeleze la sprijinul celor mai tineri, gândind probabil că este umilitor, asta îi va ajuta în lupta cu singurătatea, limitele vârstei, boala ,etc.

 Angrenarea în activități înviorătoare cum ar fi cititul, relatarea experienței de viață, asocierea cu persoane tinere  le vor da un plus de motivație în viață.

   Am ajuns la destinație. Doamna oftează și îmi spune trist: „să nu ajungi anii mei.”

Comments are closed.