Viața mondenă prin ochii unui taximetrist III

Prietenia adevărată – o valoare perisabilă?

Așteptându-mă afară, cei doi tineri se urcă pe rând în mașină, așezându-se comod pe bancheta din spate. După un schimb de opinii, discuția s-a învârtit asupra ideii dacă se merită ca cineva să renunțe, în cazuri excepționale, la propria viață în favoarea unui prieten apropiat.

    Ce este prietenia? Face parte din paleta de valori ce contribuie la trăinicia societății noastre. Termenul nu se găsește în constituție sau în codul penal. Se întâlnește în limbajul curent și este un deziderat pentru care  luptăm  tot mai puțin. De cele mai multe ori, prietenii au elemente comune în ce privește părerile, gusturile, valorile, obiectivele. Ce îi diferențiază, sunt chestiuni de detalii, intensitate, ritm.

   De ce ne dorim un prieten? Răspunsul este în funcție de așteptările noastre. Poate vrem doar un partener de pescuit sau să jucăm table. Sau ne dorim un tovarăș de călătorie, ori să ne înecăm singurătatea. Unii lucrează la proiecte nobile și își descoperă puncte comune.

   De ce unii renunță la o prietenie? Nu li s-au împlinit așteptările. Sau au fost trădați. În alte cazuri, drumurile lor s-au îndepărtat.

    Merită să luptăm pentru o prietenie? Așa cum un pod unește două zone greu accesibile, făcând mai ușoară călătoria, la fel, o prietenie unește două culturi, rase, vârste diferite facilitând comunicarea între acestea. Pentru construcția unui pod se investesc timp, probe, proiecte, materiale. Dar ce util se dovedește la final! Un proverb din antichitate spune așa: „Prietenul iubeşte în orice vreme, iar în nenorocire el e ca un frate.”

   Cu ce preț suntem dispuși să luptăm în favoarea unei prietenii? Unul dintre tinerii clienți susținea că nu își va da viața în favoarea prietenului său, chiar dacă i s-ar cere acest lucru. Ca argument, el era convins că nimeni nu ar fi făcut asta. 

   Atunci de ce există salvamarii sau salvamontiștii, dispuși să își riște viața în favoarea unor necunoscuți chiar? De ce există pompierii care  se luptă cu focul pentru a scoate uneori tineri petrecăreți dintr-un local incendiat? De ce sunt medici care își riscă viața salvând pacienți într-o secție ATI mistuită de flăcări?

   Doar atunci când trunchiul  îmbătrânit al mentalității „fiecare pentru el” se va ofili „lăstarul toți pentru unul și unul pentru toți” va crește în orizontul relațiilor umane.

   La destinație, cei doi s-au coborât satisfăcuți de discuția purtată. Am fost remunerat surprinzător peste așteptări.

Comments are closed.