Cîţu: Ideea este să treci prin această criză cu cât mai puţine cicatrici, răni şi să poţi să te vindeci

Obiectivul nostru a fost de a diminua efectele negative ale crizei asupra economiei, nu acela de a evita contracţia în 2020, pentru că ar fi fost imposibil, a afirmat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

„Economia României trece astăzi printr-o perioadă dură. Nu este un secret că trimestrul II era un trimestru dur. Obiectivul nostru nu a fost acela de a evita contracţia în 2020, pentru că era imposibil. Obiectivul nostru a fost acela de a diminua efectele negative ale crizei asupra economiei şi, dacă ne uităm astăzi la România vs celelalte ţări din Uniunea Europeană, la deficitul bugetar stăm mult mai bine decât estimările şi decât ceea ce au alte ţări şi la ceea ce înseamnă estimarea pentru creşterea economică. Cum se va termina vom vedea, dar m-am uitat la cifrele pentru consum, de exemplu, la comerţul cu amănuntul. Revenirea este aproape la nivelul dinaintea crizei”, a spus Florin Cîţu, la un eveniment online organizat de Financial Intelligence.

El a subliniat că, în acest context dificil prin care trece omenirea astăzi, România are semne pozitive.

„Ne-am uitat la investiţii. Acestea au continuat în criză, având o evoluţie pozitivă în acest moment la dinamica economiei. Preţurile în luna august au scăzut, inflaţia este la 2,7% relativ la 4,1% cât era anul trecut – şi era cea mai mare din Uniunea Europeană. Deci, eu cred că, în acest context dificil prin care trece omenirea astăzi, România are semne pozitive, are semne bune. Ideea este să treci prin această criză cu cât mai puţine cicatrici, răni, să poţi să te vindeci şi să mergi mai departe cât mai rapid. Ăsta a fost obiectivul acestui Guvern”, a susţinut ministrul.

Şeful de la Finanţe a arătat că există o tendinţă ca fiecare ştire bună să fie acoperită cu ştiri negative şi este păcat pentru că ştirile bune înseamnă rezultate bune în economie.

„Vreau să spun acest lucru, pentru că văd că la fiecare ştire bună care apare – este adevărat, nu sunt multe în acest context – dar la fiecare ştire bună există o tendinţă de a o acoperi cu ştiri negative şi este păcat pentru că, de fapt, ştirile bune înseamnă rezultate bune în economie, înseamnă rezultate bune făcute de oameni care muncesc de dimineaţă până seara. Creşterea consumului înseamnă că oamenii au reuşit să îşi menţină locurile de muncă, să consume, să meargă în concediu. Este un lucru bun, ar trebui să ne bucurăm că avem companii în România care încă funcţionează. Ar trebui sărbătoriţi în fiecare zi, nu ar trebui huliţi şi nu trebuie să arătăm doar exemple negative”, a arătat el.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,7% în luna august a acestui an, de la 2,8% în iulie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,45%, serviciile cu 2,97%, iar mărfurile nealimentare cu 0,75%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

AGERPRES