Administraţia Canalului Panama (Autoridad del Canal de Panamá – ACP), al cărui nivel de apă este afectat de schimbările climatice, se află în căutarea unei soluţii durabile pentru a asigura funcţionarea acestei axe importante a comerţului maritim mondial, relatează AFP.
ACP a lansat marţi o cerere de oferte pentru a garanta aportul ”a minimum 1,4 miliarde de metri cubi de apă suplimentari” în canalul de 77 de kilometri prin care trece 3,5% din comerţul mondial, a declarat în timpul unei conferinţe de presă desfăşurate online vicepreşedintele proiectului hidrologic al Canalului Panama, José Reyes.
În 2019, bazinul hidrografic al canalului a suferit din nou de pe urma unui deficit semnificativ de precipitaţii. Canalul a colectat doar 3 miliarde de metri cubi de apă, în loc de 5,2 miliarde de care are nevoie pentru a funcţiona în limite normale.
ACP intenţionează să investească aproximativ 2 miliarde de dolari în acest proiect de aprovizionare cu apă.
Soluţiile avute în vedere variază de la pomparea apei subterane, construcţia unor baraje, desalinizarea apei de mare şi aprovizionarea de către staţiile de epurare.
Autorităţile panameze au avertizat că lipsa apei este cea mai mare provocare cu care se confruntă canalul, care a fost nevoit să adopte măsuri paliative.
Potrivit vicepreşedintelui Departamentului pentru Apă şi Mediu al Canalului Panama, Daniel Muschett, circulaţia navigabilă a fost uneori limitată de ”restricţii operaţionale care au afectat traficul şi afacerile”.
Pentru administratorul Canalului Panama, Ricaurte Vasquez, proiectul este ”fundamental” pentru ”protejarea viitorului” acestei căi interoceanice, ”una dintre axele cele mai importante ale comerţului mondial”.
Principalii clienţi ai Canalului Panama sunt Statele Unite, China şi Japonia.
În anul fiscal 2019, canalul a doborât recordul de venituri (3,354 miliarde de dolari) şi de tonaj (450,7 milioane de tone).
Inaugurat în 1914, Canalul Panama face legătura între Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific de-a lungul Istmului Panama şi permite evitarea rutei pe la Capul Horn, în extremitatea australă a Americii de Sud.
AGERPRES