În 2010, când a fost declarată Ziua Internațională a Văduvelor, statele membre ale Organizației Națiunilor Unite au fost invitate să ia măsuri de conștientizare a situației văduvelor și orfanilor din țările lor. Adunarea Generală a afirmat că „punerea în aplicare a tuturor drepturilor omului și a libertăților fundamentale ale tuturor femeilor este esențială pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor de dezvoltare agreate la nivel internațional”. (Rezoluția ONU 65/189, 21 decembrie 2010, Preambul)
Profil global
La nivel mondial există aproximativ 258 de milioane de văduve, însă numărul acesta nu reflectă pe deplin realitatea, întrucât multe țări nu au întocmit o astfel de evidență.
Văduvele se încadrează într-un tipar sumbru: sărăcie, singurătate, izolare și o stimă de sine scăzută datorată modului în care sunt privite de societate. Aceste situații sunt agravate de tradiții ce produc suferință, conflicte armate și lipsa unei legislații adecvate de protecție. Efectul psihologic resimțit de moartea soțului este amplificat când o văduvă trebuie să își susțină familia pe plan financiar și emoțional.
„Întrucât, înainte, soțul meu era cel care lua deciziile finale, când am rămas văduvă, am realizat cu groază că eu trebuia să iau acele decizii. Nu puteam să dorm. Eram epuizată. Efectiv nu știam ce să fac”. (Sandra, văduvă)
Știați că?
În Japonia, termenul mibojin (văduvă) semnifică literalmente persoana care încă nu a murit.
În India, femeile care rămân văduve sunt considerate „aducătoare de ghinion”.
Tradiția, un asasin tăcut
În multe țări, loialitatea oarbă față de tradiție expune văduvele la o viață opresivă și la încetarea bruscă a apartenenței lor la comunitate. În unele zone, văduvelor le este indusă rușinea de a fi supraviețuit morții soțului sau chiar li se impută că nu și-au salvat soțul de la moarte, cu repercusiuni grave asupra stării emoționale.
În alte țări, văduvele sunt private de dreptul la moștenire sau de alte drepturi fundamentale ale omului. Din nefericire, astfel de practici nedrepte sunt o caracteristică profundă a instituțiilor guvernamentale de aici. Frica de represalii le determină pe văduve să fie reticente în ce privește raportarea abuzurilor.
România și populația văduvă
Potrivit recensământului din 2021, majoritatea femeilor văduve din România, adică peste 1,2 milioane, se află în categoria de vârstă de peste 60 de ani.
Distribuția pe județe a întregii populații văduve și alte statistici relevante:
19 053 615: total populație
1 803 029: total populație văduvă
1 337 039: femei văduve
465 990: bărbați văduvi
CEA MAI MARE PONDERE
București: 159 758 de persoane văduve
JUDEȚUL CU CEL MAI MARE NUMĂR
Prahova: 70 160 de persoane văduve
JUDEȚUL CU CEL MAI MIC NUMĂR
Covasna: 17 856 de persoane văduve
MEDIA PE JUDEȚ (fără București)
40 303
Sursa:
Institutul Național de Statistică
Recensământul populației și locuințelor 2021
Rezultate definitive: Caracteristic demografice
Tărie în pofida dificultăților
Milioane de văduve fac față cu succes tragediilor vieții. Viața lor, constrânsă la un context mărginit de factori sociali, culturali sau economici, nu trece neobservată. La data de 23 iunie a fiecărui an sunt celebrate progresele realizate la nivel mondial în vederea susținerii acestui grup de femei. Experiențele și mărturiile lor devin testament al suferinței și impulsionează generațiile viitoare în vederea adoptării unei poziții de partea lor.
Dar pot aceste eforturi umanitare să suplinească ajutorul afectiv esențial unei văduve? Ce pot face în acest sens rudele și membrii apropiați ai comunității?
Sursă online de sprijin pentru văduve
„Dacă o văduvă are copii sau nepoți, aceștia … să le dea părinților și bunicilor lor ceea ce li se cuvine.” (Biblia)
Site-ul oficial al Martorilor lui Iehova, jw.org, pune la dispoziție în mod gratuit, în peste 1 090 de limbi, o mulțime de articole cu sfaturi și idei încurajatoare din Biblie pentru cei care și-au pierdut partenerul conjugal în moarte. Acestea îi conștientizează pe membrii familiei, rudele și prietenii lor de profunzimea durerii și suferinței pe care le înfruntă partenerul rămas în viață și prezintă lucrurile pe care le pot face în mod concret pentru a oferi sprijin și mângâiere.
Suferința cauzată de moartea partenerului conjugal
Cum să faci față pierderii tovarășului de viață
Până când moartea ne va despărți
Văduvi și văduve – Care sunt necesitățile lor? Cum îi putem ajuta?
Să le ajutăm pe văduve să facă față problemelor
Viața unei văduve nu este pur și simplu o revenire la viața dinainte de căsătorie. Dar odată cu trecerea timpului durerea pierderii soțului se atenuează. Iar sprijinul altruist al celor apropiați și sfaturile practice din Cuvântul lui Dumnezeu le pot reda văduvelor dorința și puterea de a-și continua viața.
#social, #zile internationale, #religie, #martorii lui iehova