Glad Varga: „La Ministerul Energiei au fost semnate contractele de finanțare pentru două proiecte esențiale destinate județului Arad”

Potrivit deputatului liberal arădean Glad Varga, membru al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, la Ministerul Energiei s-au semnat contractele de finanțare pentru două proiecte esențiale destinate județului Arad: înființarea unui parc fotovoltaic și a unor sisteme fotovoltaice la Bocsig și realizarea unui parc fotovoltaic și montarea de kit-uri de panouri fotovoltaice pe acoperișul instituțiilor publice din Buteni.

„Primul proiect, «Înființare parc fotovoltaic și sisteme fotovoltaice pentru Comuna Bocsig», are o valoare totală de 1.478.017,73 lei, din care 1.107.175,77 lei sunt fonduri europene asigurate prin Fondul pentru Modernizare. Acest proiect va furniza energie electrică pentru instituțiile publice și iluminatul public din comună, contribuind atât la protecția mediului, cât și la economii semnificative pentru bugetul local.

Al doilea proiect, pentru Comuna Buteni, cu o valoare de 512.000 euro (100% finanțare europeană), prevede instalarea unui parc fotovoltaic și montarea de kit-uri de panouri fotovoltaice pe acoperișurile instituțiilor publice din comună. Proiectul are o capacitate totală de 399 kW și va produce anual aproximativ 470 MWh, reducând facturile cu 70% și diminuând emisiile de dioxid de carbon cu 355 tone pe an.

Eforturile echipei PNL din Arad de a aduce investiții verzi în județul nostru dau rezultate concrete!”, susține Glad Varga, deputat PNL de Arad.

Teodora Abrudan, primarul comunei Bocsig, a ținut să menționeze că de proiect vor beneficia școlile, căminele culturale, capelele funerare, Primărie, stația de epurare, bazele sportive, dar și sistemul de iluminat pubic.

„Realizarea acestui proiect va avea, pe lângă beneficiile aduse mediului înconjurător, prin producerea de energie verde, și avantaje economice pentru comuna noastră, reducând semnificativ facturile la energia electrică, pe care le plătim în prezent, ceea ce înseamnă o economie importantă la bugetul local”, afirmă Teodora Abrudan.

La rândul său, Mircea Braiți, primarul comunei Buteni, susține că vor fi amplasate kit-uri fotovoltaice pe clădirile Primăriei, Școlii „Gabriel Brola”, sălii de sport, căminului cultural, stațiilor de epurare, arenei de fotbal și turnului de apă de la Buteni, Școlii Gimnaziale Cuied și căminului cultural de la Păulian.

„Am semnat la Ministerul Energiei, alaturi de domnul ministru Sebastian Burduja, de altfel unul dintre cei mai performanți miniștri ai României, proiectul privind reducerea autoconsumului de energie electrică în instituțiile publice. Proiectul constă într-un parc fotovoltaic în localitatea Cuied și kit-uri de panouri fotovoltaice pe acoperișul instituțiilor. Pe plan financiar acest lucru înseamnă o economie la bugetul local de 350.000 lei pe an”, spune Mircea Braiți.